JA T3 Framework

Fast. Flexible. Powerful

Kontakt

Nyheder 2010

WAYF Blog

WAYF har sat en blog i søen som en af WAYF's kommunikationskanaler. Her vil der blive diskuteret og fremlagt tanker omkring føderationsarbejde m.m. Se mere på http://blog.wayf.dk.

Base64-indkode attributværdier ikke længere et krav

Pr. 1. november er det ikke længere påkrævet at base64-indkode attributværdier som udveksles med WAYF. Dette har først og fremmest betydning for nye tjenester og nye institutioner, som dermed ikke skal opsætte base64-indkodning af attributværdier. Eksisterende tjenester og institutioner kan få fjernet base64-indkodningen af attributværdier ved henvendelse til WAYF-sekretariatet.

WAYF har hidtil anset base64-indkodning af attributværdier som nødvendigt for at sikre en gnidningsløs drift på tværs af forskellige platforme, da ikke alle platforme koblet til WAYF-infrastrukturen har understøttet UTF-8. I takt med opdatering til nye platforme, som alle understøtter UTF-8, er base64-indkodningen ikke længere påkrævet, hvorfor kravet nu fjernes.

Professionshøjskolen Metropols intranet tilsluttet WAYF

Professionshøjskolen Metropol har sat deres intranet på WAYF. Det betyder at man nu har web SingleSignOn til diverse ressourcer som er hægtet på WAYF fra en fælles portal. Der arbejdes på at hægte diverse andre ressourcer på WAYF som bruges af Metropol, så man kan benytte dem med intranettet som startpunkt.

Horsens Statsskole tilsluttet WAYF

Horsens Statsskole  bruger nu WAYF som adgang til services.

Invitation til tjenester og institutioner

Invitation til tjenester og institutioner som ønsker hjælp med at blive tilsluttet WAYF.
Den 1. december 2010 fra kl. 9.30-15.00 er alle velkomne til at møde på H.C. Andersens Boulevard 2.

Giv venligst besked til sekretariatet hvis du/I ønsker at deltage.

Kolding Gymnasium tilsluttet WAYF

Kolding Gymnasium bruger nu WAYF som adgang til services.

WAYF holdt indlæg på Boyer 2010

WAYF holdt et indlæg på Boyer 2010 under titlen “How to save money and create better services in the world of trust”.

De væsentligste danske ordbøger er nu tilgængelige via WAYF

Mangler du ord? Danske eller udenlandske? Så er hjælpen lige ved hånden.

De væsentligste danske ordbøger er nu tilgængelige via WAYF. Ordbogen.com tilbyder online adgang til 13 af Politikens ordbøger, foruden en række andre ordbøger. Blandt sprogene er engelsk, fransk, tysk, spansk, svensk, portugisisk, italiensk og arabisk. Derudover byder Ordbogen.com på fagordbøger såsom regnskabsordbøger, biltekniske ordbøger og musikordbogen. Også Gyldendals ordbøger er på WAYF. Her finder man blandt andet de store dansk-engelske ordbøger og fagordbøger. På specialområderne er der dansk-engelske ordbøger inden for jura og medicin. Via et samarbejde med Oxford University Press tilbyder Gyldendal også adgang til flere Oxford-ordbøger.

Både Ordbogen.com og Gyldendals ordbøger er betalingstjenester. Derfor skal din institution tegne abonnement for at kunne bruge dem. Når den har gjort det, kan du med dit almindelige login få adgang til dem. Vælg blot Log ind med WAYF fra forsiden eller fra WAYF's side med listen over tilsluttede tjenester.

To attributter skiftede status fra MAY til MUST

Den første oktober 2010 skiftede følgende attributter status fra MAY til MUST:

  • organizationName (“pretty name” for institutioner som vises i tilpassede brugergrænseflader, f.eks. 'RUC')
  • eduPersonAssurance (styrken af anvendt autentifikationsmetode, f.eks. brugernavn + kodeord => 2)

Det betyder at attributterne altid skal leveres, for alle brugere.

Se oversigten over attributter her.

Ændringen har været varslet her siden august 2009.

norEduPersonNIN udfaset

Den 1. oktober 2010 blev norEduPersonNIN, som blev brugt til at overføre CPR-numre, faset ud.

I stedet anvendes fremover shacPersonalUniqueID, som kan indeholde CPR såvel som pasnummer. shacPersonalUniqueID understøtter derfor også use cases hvor brugeren ikke identificeres med CPR-nummer, selv om statsligt udstedt ID er påkrævet.

Ændringen har været varslet her siden august 2009.

WAYF sparer PU:RE for integrationsopgaver

Systemet PU:RE til forskningsregistrering blev med én enkelt adgang til WAYF integreret med over 30 brugerdatabaser hos university colleges. I PU:RE kan en institution registrere al den forskning de ansatte udfører: projekter, bøger, artikler, undervisningsmateriale og lignende. De fleste danske universiteter bruger systemet, som de kører på deres egne servere.

Men professionshøjskolerne (university colleges) har i stedet valgt en ordning hvor de alle kører på én fælles server. Den hostes af Aalborg-firmaet Atira, der også har udviklet PU:RE. Det gav Atira en udfordring: Virksomheden skulle styre login fra brugere på en række university colleges spredt ud over landet. En kontakt på et university college nævnte WAYF som en mulighed, fortæller projektleder Henrik Kjær Simonsen fra Atira.

“Når Pure bliver installeret på den institution der skal bruge det, kan vi integrere direkte med det lokale system til brugerstyring. Men her kører PU:RE i et hostingcenter, mens brugerdatabaserne ligger ude på de enkelte institutioner. Ved at bruge WAYF som mellemled har vi fået mulighed for at styre hvem der bruger systemet, uden at skulle udvikle mere end en enkelt integration,” siger han. Integrationen består i at WAYF overfører information om brugerens fornavn, efternavn og bruger-ID når vedkommende logger på via sin institutions system.

Spring ud i det

For Atira betyder WAYF en besparelse på mere end én integrationsopgave pr. institution. Hver institution har nemlig flere brugerdatabaser. Derfor anslår Henrik Kjær Simonsen at Atira er sluppet for at udvikle mellem 30 og 40 integrationsløsninger. Dem har WAYF taget sig af da institutionerne blev tilsluttet WAYF.

“Hvis andre tjenesteudbydere overvejer WAYF, kan jeg kun anbefale dem at springe ud i det. Det er overraskende let, og folkene hos WAYF er meget professionelle. De har været hurtige til at reagere når vi havde spørgsmål eller løb på problemer,” siger han.

Nørresundby Gymnasium & HF tilsluttet WAYF

Nørresundby Gymnasium & HF er tilsluttet WAYF.

Studerende bruger ét login til det hele

University College Lillebælt fik enklere login og sparer penge på licenser med en WAYF-løsning til Fronter.

Når en studerende eller underviser på University College Lillebælt logger ind på læringsplatformen Fronter, får vedkommende samtidig adgang til eksterne tjenester. Og der skal ikke indtastes et nyt sæt brugernavn og password, når man skal søge i fagdatabaser eller online-ordbøger.

Det skyldes, at Fronter er integreret med WAYF. Ud over lettelsen for brugerne betyder brugen af WAYF også en besparelse på licenser. Det forklarer afdelingsleder Linda Hauschildt Nielsen, der er projektleder på implementeringen af Fronter hos University College Lillebælt:

“Tidligere var vi nødt til at købe en licens på fx en database, så den dækkede alle vores brugere, selvom det kun er studerende på sundhedsuddannelserne der har brug for den. Nu kan vi styre adgangen, så vi kun skal betale for dem der rent faktisk bruger databasen,” siger hun.

Årsagen er at WAYF gør det muligt at styre adgangen ud fra fx hvilken uddannelse eller afdeling en bruger er tilknyttet.

Grundig information

University College Lillebælt blev tilsluttet WAYF i april 2010. Forud var der gået en grundig informationsindsats over for brugerne. “Kommunikation til brugerne er alfa og omega. De få reaktioner vi har fået, har været positive. Vi har ikke fået negative tilbagemeldinger, og når det gælder ændringer i forbindelse med it, er ingen eller få reaktioner som oftest positivt,” siger Linda Hauschildt Nielsen.

Næste skridt bliver at gøre det mere synligt hvad WAYF giver adgang til. “Vi har oprettet et rum i Fronter med links til de eksterne tjenester som WAYF understøtter. Det skal vi gøre mere ud af, så brugerne har overblik over hvad de kan få adgang til med deres login,” siger hun. Umiddelbart er hun godt tilfreds med udvalget af tjenester som brugerne kan få adgang til via WAYF. “Men der skal nok dukke nogen op som ikke er på WAYF endnu, efterhånden som vi udvider vores brug af systemet,” bemærker hun.

Styr projektet

Hun kan anbefale løsningen til andre uddannelsesinstitutioner. Men vil man have succes, er det vigtigt at man holder fast i koordineringen mellem teknikere, projektudviklere og eksterne interessenter. “Systemet blev implementeret i et samarbejde med Fronter i Norge og WAYF. Det har kostet os nogle timers arbejde blandt andet hos vores it-folk, men det har ikke været overvældende. Både Fronters folk og WAYF har været meget behjælpelige,” siger hun.

WAYF oplægsholder på educause-konferencen

WAYF har i den forgangne uge holdt to oplæg på årets educause-konference.

Begge oplæg handlede om mulighederne for at bevæge sig mellem forskellige føderationers (NemLog-ins, WAYFs, Kalmars) tjenester som bruger på en institution tilknyttet WAYF.

WAYF inviterer til installfest den 10. november 2010

WAYF inviterer til installfest den 10. november, hvor du kan få hjælp til at tilslutte enten din institution eller tjeneste til WAYF.
Vi hjælper både med det tekniske og med papirarbejdet.

Se hvad du skal have forberedt inden du møder op, her.

Viden Djurs tilsluttet WAYF

Viden Djurs er nu medlem af WAYF-føderationen og kan benytte WAYF til at give sine brugere adgang til diverse tjenester.

WAYF inviterer til installfest den 26. oktober 2010

WAYF holder install-fest den 26. oktober 2010 på H.C. Andersens Boulevard 2 kl. 9.30-15.00.
Ønsker du hjælp til at blive tilsluttet WAYF (enten som tjeneste eller som institution), er du velkommen til møde op for at få hjælp med den tekniske tilslutning såvel som papirarbejdet.

Kontakt sekretariatet for tilmelding og oplysninger om hvad du skal have forberedt inden du møder op til festen.

MAHARA tilsluttet WAYF

IT-Universitetet har sat en MAHARA-installation op som WAYF-tjeneste.

ITU kan nu benytte Moodle via WAYF

ITU har sat e-læringssystemet Moodle på WAYF, og studerende og ansatte kan få glæde af det ad den vej.

Jacob Christiansen på EMC2-TERENA-konference

WAYF (Jacob Christiansen) havde på den nyligt afholdte EMC2-TERENA-konference en præsentation omhandlende geo-lokation som mulighed for at lave søgbare institutionslister.

Social- og Sundhedsskolen Syd tilsluttet WAYF

Social- og Sundhedsskolen Syd er i dag blevet koblet på WAYF-føderationen.

WAYF – Where Are You From
Asmussens Allé, bygning 305
2800 Kgs. Lyngby

www.wayf.dk
sekretariat@wayf.dk

line
You are here