WAYF erstatter JANUS med mEdit

Siden 2011 har tjeneste- og identitetsudbydere skullet vedligeholde deres metadata hos WAYF ved hjælp af systemet JANUS. Men nu pensionerer vi JANUS og lancerer til erstatning systemet mEdit:

mEdit er implementeret som en udvidelse til WAYFs (rent engelsksprogede) metadataværktøj PHPh; så for at redigere sine metadata skal man altså fremover gå til adressen https://phph.wayf.dk i browseren. Dér skal man så logge ind — ved at klikke på Login oppe til højre i den grønne menubjælke. Man logger ind via WAYF, med en organisationskonto eller med NemID. Har man ingen af delene, kan man få en konto i WAYF Orphanage. Før man kan logge ind i PHPh, skal man dog henvende sig til WAYF og blive oprettet som bruger — der overføres nemlig ingen brugeroplysninger fra JANUS.

I PHPh-webgrænsefladen kan man fremsøge forskellige oversigter over metadata­enheder (SAML2-entities) som er registreret i WAYF eller en anden eduGAIN-føderation. Hvis man klikker på navnet (i kolonnen “Name”) for en enhed som man har lov til at redigere (eller på linket ud for Entity ID: øverst på enhedens egen side), så startes mEdit i en ny fane i browseren; ellers vises en fejlmeddelelse. Tilvælger man filteret Me, får man en oversigt over de enheder som man må redigere.

I mEdit tilhører hver metadata­enhed og hver bruger en eller flere organisationer; og hver bruger har ret til at redigere enhver enhed som ejes af en organisation som han tilhører. Det logges omhyggeligt hvem der retter hvad. Kun WAYF kan ændre organisationstilhørsforhold for brugere og metadata­enheder; så hvis man føler at noget er forkert hér, eller man har brug for at oprette en helt ny metadata­­enhed, så skal man henvende sig til WAYF.

Til forskel fra i JANUS kan man i mEdit kun redigere i udvalgte dele af hver metadata­enhed som man ejer — nemlig de felter som ikke er grå. Tilvælger man Show all fields, kan man se enhedens øvrige felter, som kun WAYF kan rette i. Til gengæld får ens egne rettelser gennemslag i WAYFs produktionsmiljø uden WAYF-sekretariatets indblanding når man trykker på Commit (i løbet af højst en time) eller Fasttrack (straks). På den måde får organisationen bag et entry det fulde ansvar for at holde de felter opdateret som kan redigeres — herunder kontaktoplysninger, certifikater og endepunkter.

En anden forskel fra JANUS er at metadata i mEdit vises i en form som ligger tættere på den XML-repræsentation som er metadatas korrekte ifølge SAML2-protokollen. Under selve redigeringsvinduet vises ændringsloggen for den enhed som man redigerer.

Det er håbet og forventningen at indførelsen af mEdit vil styrke kvaliteten af de metadata som WAYF har registreret for tilsluttede systemer.